Wii Aansluiten op Samsung Smart TV

Wii Aansluiten op Samsung Smart TV

Herken jij dit ook? Nadat de grote zolder is schoongemaakt, kom je weer de oude Wii tegen, die sinds 2012 poeder aan het afstoffen is. Gezien het eerdere plezier, moet je de Wii opnieuw verbinden met de nieuwe Samsung Smart TV om te ontdekken dat de tv niet goed is aangesloten.

Of misschien heb je onlangs een tweedehands Wii-product gekocht, maar kun je de Wii niet op de tv aansluiten. Dit kan ook erg frustrerend zijn. In deze blog vind je hoe je de Wii kunt aansluiten, oplossingen voor kabelproblemen en meer!

Je kwam op deze blog omdat je tv geen AV-ingang heeft, maar wel een HDMI-poort. Veel moderne tv’s hebben AV gedevalueerd, waardoor het moeilijk is om verbinding te maken met de Wii. In dit geval heb je een Wii naar HDMI-converter nodig. Het is te koop via Bol.com via onderstaande link. 

Dit is een Wii

Laten we eerst teruggaan naar het verleden. Wat is Wii?

Wii is een spelcomputer die in 2006 door Nintendo uit Japan is uitgebracht. De gameconsole staat bekend om zijn onafhankelijke controller: Wii-afstandsbediening. Deze bewegingsgevoelige controller maakt het mogelijk om games te spelen op basis van daadwerkelijke acties. Door de controller bijvoorbeeld als tennisracket te gebruiken, kun je voor de tv tennissen.

De Nintendo Wii was een enorm succes en er werden uiteindelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht. Het apparaat werd in november 2012 opgevolgd door de Wii U en in maart 2017 door Nintendo Switch.

Zo moet je een Wii aansluiten op een Samsung Smart TV

Ik heb je horen denken: “Achtergrondinformatie over de Wii, dit is geweldig, maar hoe maak je verbinding met de Wii?” “Gelukkig is het heel eenvoudig.

Maar eerst moet je kijken of de Samsung Smart TV de juiste Wii-ingang heeft. Wii maakt gebruik van AV-kabels. Hoewel sommige nieuwere tv’s deze ingangen nog steeds gebruiken, kan het moeilijker (maar niet onmogelijk) worden om de Wii op een Samsung-tv aan te sluiten als de Wii geen AV-ingang maar HDMI heeft.

De AV-ingang is te herkennen aan rood, wit en geel. Als je Samsung Smart TV ingangen met deze kleuren heeft, hoef je alleen de Wii aan te sluiten! Zo niet, dan heeft u andere apparatuur nodig. Lees hier later meer over in deze blog.

Ten eerste zullen we ons concentreren op het aansluiten van de Wii op een (Samsung) tv, ongeacht welke ingangen de tv heeft.

Wii Aansluiten op Samsung TV: Dit zijn alle benodigdheden

Wil je de Wii aansluiten op een smart tv, dan is het handig om eerst alle componenten in de doos te sorteren. Nadat de Wii is voltooid, bevat dit vak het volgende:

De gameconsole zelf.

De gameconsole is een groot apparaat dat in de doos wordt geleverd. Steek de kabel in om het Wii-systeem hier later op de tv aan te sluiten.

Zilveren plank.

U kunt ervoor kiezen om deze sectie te gebruiken. Als je de console op de standaard aansluit, kun je de Wii rechtop zetten.

Wii-afstandsbediening en nunchaku

Je kunt deze twee gebruiken om de Wii te bedienen zonder de Wii op de tv aan te sluiten. Houd er rekening mee dat de Wii-afstandsbediening twee AA-batterijen gebruikt en niet alleen kan worden opgeladen.

Stroomkabel verpakking

In de doos vind je ook het grote grijze netsnoer. Je kunt het gebruiken om de Wii van stroom te voorzien.

AV-lijn

Dit is de kabel die bij veel moderne tv’s problemen veroorzaakt. De AV-kabel heeft drie verschillende uitgangen: geel, wit en rood. Hierover later meer.

Wii-sensorbalk

De Wii-sensorstrip is te herkennen aan zijn langere vorm (en draad). Een deel van de sensorbalk is grijs en het andere deel is zwart. In deze kolom staan ​​de acties die je uitvoert met de Wii-afstandsbediening.

Van links naar rechts: Wii-console, zilveren standaard, Wii-afstandsbediening en Nunchuck, netsnoer, AV-kabel en Wii-sensorbalk.

Stap 1: Plek zoeken

Om de Wii met Samsung Smart TV te verbinden, moet je eerst een goede plek voor het systeem zoeken. U kunt deze het beste zo dicht mogelijk bij de tv en het stopcontact plaatsen. Dit hangt samen met de lengte van de kabel, maar de lengte van de kabel is helaas niet onbeperkt.

Je kunt ervoor kiezen om de Wii horizontaal of verticaal te plaatsen. Om de Wii verticaal te plaatsen, heb je de zilveren standaard nodig die bij de Wii wordt geleverd. Hier kun je Wii gebruiken.

Stap 2: Voeding erop Aansluiten

De tweede stap bij het verbinden van de Wii met een smart-tv is om de voeding op het apparaat aan te sluiten en de Wii van stroom te voorzien. Om dit te doen, kun je het grote grijze netsnoer op de achterkant van de Wii aansluiten en vervolgens op een stopcontact aansluiten. Dit is de onderste gleuf (als je Wii rechtop staat).

Stap 3: Sensorbalk aansluiten en plaatsen 

Om Wii-bewegingen op te nemen, is het belangrijk om de Wii-sensorstrip te plaatsen en aan te sluiten. Dit is de slanke balk die bij de Wii wordt geleverd. De kabel is erg lang en de punt is rood.

Plaats de sensorstrip in het midden op ongeveer dezelfde hoogte als de tv. Dit heeft betrekking op uw actie registratie. Als je hem te hoog of te laag instelt, moet je ook de afstandsbediening hoger of lager zetten, waardoor het moeilijk wordt om de Wii te gebruiken. Dit is niet per se perfect. U kunt de sensorstrip op elk moment verplaatsen.

Aan de achterkant van de Wii zit een klein rood gaatje, geschikt voor dunne kabels. Sluit hier de kabel van de Wii-sensorbalk aan.

Stap 4: AV-kabel erop Aansluiten

Bij deze stap komt de AV-kabel om de hoek kijken. Dit is de grijze kabel met de rode, gele en witte uitgangen. Bevestig de grijze kabel in de achterkant van de Nintendo Wii (naast de ingang van de sensorbalk).

De gekleurde tulpstekkers hebben ieder een eigen functie en moeten in de televisie geplaatst worden. De gele stekker zorgt ervoor dat het beeld afgespeeld wordt, terwijl de witte en rode stekkers voor het geluid zorgen.

De ingangen bevinden zich vaak achter de televisie en zijn te herkennen aan het feit dat ze dezelfde kleuren hebben als de kabels. Steek de stekker in de ingang met dezelfde kleur. Hier treden echter vaak problemen op met moderne televisies. Het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV is namelijk moeilijk als deze niet over AV-ingangen beschikt.

Daarom zal hierna een extra kopje volgen met oplossingen voor dit probleem.

Wii Aansluiten op TV met een HDMI. Zo doe je dat!

Beschikt je televisie niet over AV-ingangen? Dan is het aansluiten van de Wii op de tv met HDMI een optie! Let op: hiervoor heb je wel een extra onderdeel nodig dat niet met de Wii geleverd wordt. Dit zul je dus apart moeten bestellen.

Omdat veel moderne tv’s, zoals de Samsung Smart TV, niet over een AV-ingang beschikken, zul je de Wii via HDMI moeten aansluiten. Veel nieuwere consoles, zoals de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch gebruiken deze ingang momenteel al en hebben AV al afgeschreven. Je vindt AV-kabels vooral in de oudere consoles terug.

Om je Wii aan te sluiten op een tv via HDMI, heb je een een Nintendo Wii naar HDMI omvormer nodig. Deze kun je bij diverse grote webwinkels krijgen voor minder dan een tientje. Let er wel op of er een HDMI kabel bijgeleverd wordt; deze heb je namelijk ook nodig.

Als je eenmaal een omvormer in huis hebt, kun je de HDMI-kabel in de HDMI-poort van de televisie aanbrengen. Dit maakt het aansluiten van de Wii op een Samsung Smart TV mogelijk!

Stap 5: Vind het goede Kanaal

Heb je de vorige stappen succesvol uitgevoerd? Gefeliciteerd! Dan is het aansluiten van de Wii op je Smart TV gelukt. Nu blijft er nog één stap over: het vinden van het juiste kanaal om toegang te krijgen tot het beeld van de Wii.

Hiervoor zul je een beetje moeten spelen met je gewone afstandsbediening. Meestal zul je de Wii vinden op het AV- of EXT-invoerkanaal. Wanneer je de Wii hebt aangesloten op je Smart TV met HDMI, zul je de Wii waarschijnlijk op het HDMI-invoerkanaal vinden.

Het kan lastig zijn om op één van deze kanalen te komen. Bij sommige televisies liggen ze ergens tussen kanaal 99 en 1, en zul je dus met de pijltjes omlaag of omhoog moeten. Andere televisies bieden toegang tot dit soort kanalen via een menu waar je met de afstandsbediening bij kunt.

Probeer verschillende knoppen uit, zoals ‘Source’ of ‘Menu’ om te kijken of het AV-kanaal verschijnt. Dit verschilt sterk per televisie. Als dit eenmaal gelukt is, kun je met de Wii aan de slag!

Op mijn Samsung Smart TV kon ik de ‘Source’-knop (rechtsboven) gebruiken om bij het AV-kanaal te komen.

Hopelijk was het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV een eitje na het lezen van deze blog! Veel plezier met het (her)ontdekken van de vele klassiekers op dit geweldige systeem!

Veelgestelde vragen

Hoeveel stappen moet je nemen voor het aansluiten van de Wii op de Samsung smart tv?

In totaal zijn er 5 stappen die je moeten nemen om de Wii te kunnen aansluiten.

Wat is een Wii?

Wii is een spelcomputer die in 2006 door Nintendo uit Japan is uitgebracht. De gameconsole staat bekend om zijn onafhankelijke controller: Wii-afstandsbediening. Deze bewegingsgevoelige controller maakt het mogelijk om games te spelen op basis van daadwerkelijke acties. Door de controller bijvoorbeeld als tennisracket te gebruiken, kun je voor de tv tennissen.
De Nintendo Wii was een enorm succes en er werden uiteindelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht. Het apparaat werd in november 2012 opgevolgd door de Wii U en in maart 2017 door Nintendo Switch.

Zijn de stappen die je moet uitvoeren moeilijk?

De stappen zijn niet moeilijk omdat het rustig en duidelijk word uitgelegd.

Roos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top