Sleutel draait door maar slot gaat niet open: 5 tips!

Sleutel draait door maar slot gaat niet open: 5 tips!

Slotproblemen. Ze zijn enorm vervelend, en lijken zich altijd voor te doen als je er het minst op zit te wachten. Of je nu net thuiskomt na een avondje uit eten of alleen even de balkondeur wilt openen; het is nooit fijn als het slot niet meer opengaat.

Je kunt al helemaal gefrustreerd raken wanneer de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat. Wat gaat er dan precies mis? Is het hele slot kapot, of kun je relatief eenvoudig weer binnenkomen? Wat is de beste oplossing wanneer het slot met de sleutel niet meer opengaat?

De antwoorden op al die vragen vind je in deze blog!

slot gaat niet open met sleutel

Wat bedoelen we met ‘sleutel draait door, maar slot gaat niet open’?

Als we het hebben over wanneer de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat, spreken we over een situatie waarin de deur gesloten blijft terwijl het voelt alsof de deze open zou moeten gaan. De sleutel past gewoon in het slot en draait om, maar er komt geen beweging in de deur.

Dat is natuurlijk een nare situatie. Zeker omdat het voelt alsof er wel iets zou moeten gebeuren wanneer de sleutel doordraait. De volgende oplossingen kunnen je helpen bij dit probleem.

slot gaat niet open

Sleutel draait door, maar slot gaat niet open: oorzaken & oplossingen

Het feit dat de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat, kan meerdere redenen hebben. Samen met een professionele slotenmaker in Amsterdam is deze lijst met mogelijke oorzaken en de daarbij behorende oplossingen samengesteld.

Er zit al een sleutel in de andere kant van de deur

Vaak treffen slotenmakers in situaties waarin de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat, een sleutel aan de andere kant van de deur aan. Deze sleutel is de reden voor dit verschijnsel.

Een slot is erop gemaakt maar één sleutel per keer toe te laten. In het midden van een cilinderslot bevinden zich namelijk een koppeling en een hendel. Deze twee zijn essentieel bij het openen en vergrendelen van de deur. Om het slot te openen of te vergrendelen, moet de hendel met de rest van het slot meedraaien. Dit is niet mogelijk als er al een andere sleutel in het slot zit.

Wanneer een sleutel contact maakt met de koppeling middenin het slot, ‘bestuurt’ deze de hendel als het ware. Een tweede sleutel zal in zo’n situatie de deur niet van de andere kant kunnen openen door het gebrek aan controle over de hendel.

Als je vermoedt dat er een sleutel in de andere kant van het slot zit, is er dus niets defect. De andere sleutel ‘bestuurt’ het slot, waardoor je aan de andere kant van het slot de sleutel alleen maar kunt ronddraaien. Je slot werkt nog perfect, maar binnenkomen kan lastig worden.

Hoe kom je dan binnen?
Er zijn een aantal oplossingen om binnen te komen wanneer er een sleutel in de andere kant van het slot zit. In het kort:

  • Vraag een huisgenoot de sleutel te verwijderen
  • Flipper de deur open
  • Duw de sleutel terug (niet aanbevolen)
  • Bel een slotenmaker

Het makkelijkste is om een huisgenoot te vragen de sleutel uit de binnenkant van de deur te halen, maar dat is in veel situaties niet mogelijk. Gelukkig zijn er alternatieven.

Het feit dat er nog een sleutel in de andere kant van de deur zit, betekent vaak dat de deur wel dicht is, maar niet vergrendeld. Dat heeft tot gevolg dat je aan de hand van een eenvoudige inbraakmethode, het zogenaamde flipperen, de deur zou kunnen openen.

Voor deze methode heb je alleen een pasje nodig. Het doel is om de grendel, ook wel dagschoot genoemd, open te duwen. Alhoewel je hiermee geen schade aan het slot aanricht, bestaat wel de kans dat je pasje breekt. Probeer dus bij voorkeur geen belangrijke pasjes te gebruiken.

Begin door het pasje vlak boven de grendel in de gleuf van de deur te schuiven. Beweeg daarna met kracht het pasje in een langzame beweging omlaag. Wanneer je dit correct uitvoert, voel je dat de grendel uit de deur schuift en je de deur kunt opendoen. Deze methode is enorm snel uit te voeren. Een inbreker heeft vaak maar vijf seconden nodig.

wat is flipperen

Er is nog één andere gratis optie, maar die zou ik niet aanbevelen. In iets minder dan de helft van de gevallen kun je met bepaald gereedschap de sleutel aan de andere kant van het slot net genoeg terugduwen dat het slot weer te openen is. Dit is echter enkel mogelijk met professioneel gereedschap en kan schade aan het slot aanrichten. Ik zou deze methode dan ook niet aanbevelen.

Weet je zeker dat er een sleutel in de andere kant van het slot zit en is het niet mogelijk om te flipperen of iemand anders te vragen de sleutel te verwijderen? Dan is je beste optie om een slotenmaker te bellen.

Er is een technisch mankement

Een technisch mankement kan ook tot gevolg hebben dat de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat. Een dergelijk kwaaltje kan veroorzaakt worden door ouderdom of roest.

Bij het openen en vergrendelen van een slot zijn er drie onderdelen van het cilinderslot essentieel: de draaiende kop, een koppeling in het midden van het slot en een hendel. Samen zorgen ze ervoor dat het slot functioneert, maar wanneer één van de onderdelen geen goed contact meer met de andere twee maakt, verliest het zijn werking.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de koppeling door een mankement een bepaalde kant op gebogen staat. Hierdoor is het maar mogelijk om van één kant de deur te openen en te vergrendelen.

Door ouderdom of corrosie is het mogelijk dat de hendel die onder normale omstandigheden hoort mee te draaien met de sleutel, op zijn plek blijft. Hierdoor draait de sleutel door, maar gaat het slot niet meer open.

Hoe kun je dit dan oplossen?
Het is lastig om hier ter plekke een oplossing voor te vinden. Er is echter één ding wat je zou kunnen proberen.

Als de koppeling inderdaad een andere kant op gebogen staat en je met de gewone sleutel de deur niet open krijgt, zou je een reservesleutel kunnen proberen. Een reservesleutel is door het gebrek aan slijtage meestal net iets langer dan de sleutel die je dagelijks gebruikt.

Die extra 1-2 millimeter kunnen net voldoende zijn om de koppeling weer tijdelijk op zijn plaats te duwen wanneer je de sleutel in het slot steekt. Hierdoor is het mogelijk om weer binnen te komen. Het kan beslist geen kwaad om dit te proberen.

Hoe dan ook, je slot is in deze situatie aan vervanging toe. Als het niet lukt om op deze manier binnen te komen, is het verstandig om contact op te nemen met een slotenmaker en direct het slot te laten vervangen.

De cilinder doet het nog, maar het slotmechanisme is kapot

In enkele gevallen blijkt dat er niets mis is met de cilinder wanneer het slot doordraait, maar het slot niet opengaat. Het probleem ligt dan bij het gehele slotmechanisme.

Het is mogelijk om te merken of jij met dit probleem te maken hebt. Wanneer het slotmechanisme kapot is, draait de sleutel namelijk wel door, maar voel je dat het lastig is om de sleutel te draaien.

Dit probleem komt relatief weinig voor, maar is wel het grootste probleem op deze lijst. Er zijn namelijk zeer veel mogelijke mankementen in het slotmechanisme, wat het lastig maakt om vast te stellen wat het probleem precies is.

Je beste plan van aanpak is in deze situatie om een slotenmaker te bellen.

De sleutel is versleten

Na verloop van tijd slijten sleutels door het uitvoerige gebruik. Misschien merk je al dat je normale sleutel één of enkele millimeters korter is dan je reservesleutel. Deze millimeters kunnen het verschil maken tussen een deur die wel of niet opengaat.

Wanneer je de sleutel in het slot steekt en deze draait, hoort er een hendel in het slot mee te draaien. Deze hendel staat in verbinding met een koppeling in het midden van het gat waar je de sleutel insteekt. Onder normale omstandigheden raakt de sleutel de koppeling aan, waardoor de hendel meedraait en de deur op of van het slot gaat.

Als de sleutel door bijvoorbeeld slijtage iets korter is geworden, bestaat de kans dat het puntje van de sleutel de koppeling niet meer aanraakt. De hendel zal daarom niet meedraaien met de sleutel.

Hoe los je dit op?
Als je een reservesleutel bij je draagt, kun je proberen deze te gebruiken. Heb je die niet bij je? Probeer dan een sleutel bij te laten maken. Het laten bijmaken van een sleutel is relatief goedkoop en de service is in veel dorpen en steden beschikbaar.

sleutel draait door maar slot gaat niet open oplossing

Het slot is onjuist geplaatst

Heb je onlangs zelf een nieuw slot geplaatst en merk je dat de sleutel doordraait, maar het slot niet opengaat? Dan is de kans groot dat het slot incorrect geplaatst is.

Gaat het hier om een oplegslot? Dan zijn je opties zeer beperkt. De staart die de cilinder en het oplegslot verbindt is dan niet verbonden. De cilinder zal er door een professional uitgeboord moeten worden.

Heb je enkel te maken met een cilinderslot? Dan kun je nog binnenkomen. Als het slot iets meer uitsteekt of dieper gemonteerd is dan eigenlijk zou moeten, zit de cilinder namelijk niet goed in het omhulsel. Doordat de cilinder niet goed in het omhulsel zit, bevindt ook de hendel die ervoor zorgt dat het slot kan openen en vergrendelen zich niet op de juiste plaats. Deze kan dan geen verbinding maken met de rest van het slot.

Het is echter mogelijk om nog binnen te komen! Door terwijl je de sleutel draait het slot naar je toe te trekken of van je af te duwen, afhankelijk van of het slot uitsteekt of er te diep in zit, kun je weer toegang tot je huis verkrijgen. Hierbij is het echt van belang om dit te doen terwijl je de sleutel draait.

Is het gelukt om binnen te komen? Schakel dan alsnog een professional in om het slot goed te installeren. Zo voorkom je dat dit probleem zich opnieuw voordoet.

Wat te doen als niets werkt?

Als het niet lukt om de deur te openen met een sleutel en de bovenstaande oplossingen niet werken, is het verstandig om een slotenmaker te bellen. Deze komt naar je toe en beschikt over het gereedschap om de deur weer voor je te openen.

Ga in ieder geval niet zelf met gereedschap aan de slag. Hiermee loop je de kans om het slot te beschadigen, wat in de toekomst nog voor veel meer problemen kan zorgen.

slot gaat niet meer open

Preventieve methoden

Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer het gaat om sloten. Als je merkt dat je soms kleine problemen hebt met een slot, is het al verstandig om er een slotenmaker naar te laten kijken. Het slot repareert zichzelf namelijk niet, en het probleem kan alleen maar erger worden. Zo voorkom je dat je in de toekomst voor een dichte deur komt te staan.

Laat je sloten ook altijd door een professional vervangen om te voorkomen dat je deze zelf verkeerd plaatst. En tenslotte, vergeet je sleutel niet aan de binnenkant van de deur. Het opvolgen van deze tips blijkt doorgaans de sleutel tot succes te zijn.

slot gaat niet open voorkomen

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top