Muizen lokken met eten? Zo lok je ze

Muizen lokken met eten? Zo lok je ze

Als je gestoord wordt door ratten, wil je ze zo snel mogelijk vangen. Misschien heb je de “beste muizenval” gekocht, maar er is een probleem. De muizen komen niet op het lokaas af. Hoe los je het op? In dit artikel leg ik het je uit.

Hoe lok je de muizen?

Natuurlijk wil je alle muizen in je huis vangen. Maar hoe doe je dat precies? Elke muizenval heeft een andere voorbereiding nodig, maar het aas dat wordt gebruikt om muizen te vangen is niet heel divers. Je kunt bijvoorbeeld pindakaas gebruiken voor elektrische muizenvallen en kaas voor klapvallen.

Zodra de muis het huis is binnengedrongen, moet het voor zichzelf zorgen. Daarom is het erg belangrijk om het huis van top tot teen schoon te maken. De belangrijkste reden waarom ratten in huis blijven, is omdat wij mensen veel etensresten onbewust op de grond laten vallen. Een gratis muizen buffet.

Het beste is daarnaast om de muizenval zo dicht mogelijk bij de muur plaatsen. Muizen hebben een slecht gezichtsvermogen en hebben van nature angst voor open ruimtes. Plaats daarnaast ook niet te veel aas voor de val. Je wilt dat de muis hard werkt om het aas te pakken te krijgen. Dit kan de efficiëntie van de muizenval verhogen.

Wat eten muizen?

Als je muizen wilt vangen met lokaas, is kaas het eerste dat waarschijnlijk in je opkomt. Maar werkt dit in de praktijk ook echt? In het klassieke tv-programma “Tom en Jerry” zie je bijvoorbeeld altijd kaas die als muizenval wordt gebruikt. Maar dat is niet altijd zo effectief. Laten we eens kijken waar de muis het meest van houdt.

Muizen houden van veel verschillende dingen, zoals vetrijk voedsel zoals granen, noten en kaas. Muizen eten ongeveer 20 keer per dag. Muizen geven daarnaast duidelijk de voorkeur aan bepaald voedsel. Je hebt er misschien niet aan gedacht, maar muizen eten zelfs fruit en groenten, zoals citrusvruchten en wortels.

Helaas is het vangen van muizen met wortels in de praktijk niet zo effectief als bijvoorbeeld zaden. Net als wij mensen, geven de muizen ook de voorkeur aan bepaald voedsel. Je herkent het misschien zelf. Als je thuis op de bank zit ben je vaker eerder geneigd naar een zak chips dan een portie fruit. Hetzelfde geldt voor muizen, vooral als je ze probeert te vangen. Dit is een overzicht van voedsel waar muizen duidelijk de voorkeur aan geven.

 • Peulvruchten
 • Granen
 • Noten
 • Vetrijken spijzen zoals kaas
 • Spek
 • Pindakaas
 • Zoette snoep
 • Vette zaden
 • Zonnebloempitten
 • Bessen
 • Bananen
 • Meloen
 • Citrusvruchten
 • Wortels

Het beste lokaas voor muizenvallen

Je kunt elk van de bovenstaande voedingsmiddelen gebruiken om muizen te vangen. Veel voedsel kunnen muizen effectief lokken, maar ze hebben ook nadelen. Als je bijvoorbeeld een spekblokje in de muizenval doet, zal het waarschijnlijk snel bederven. Omdat vlees meestal wordt gekoeld om schimmel te voorkomen, leg je hem nu zonder verpakking op kamertemperatuur. Dat is vragen om problemen. Dit trekt alleen maar meer ongedierte aan, zoals insecten. Met fruit krijg je hetzelfde effect, het zal snel gaan schimmelen en een vieze geur afgeven.

Uit onderzoek is bewezen dat pindakaas de beste keuze is voor een muizenval. Pindakaas bevat veel vet en muizen houden erg van voedsel dat veel vet bevat. Bovendien geeft pindakaas een sterke geur af en kunnen muizen de geur van ver ruiken. Omdat ons reukvermogen niet zo goed is als dat van muizen, zullen mensen er geen last van hebben. In vergelijking met spekblokjes gaat pindakaas ook langer mee.

Een ander voordeel van pindakaas is dat ratten meer energie moeten besteden om pindakaas te eten. Pindakaas is natuurlijk erg plakkerig, dus muizen kunnen niet zomaar het  hele pindakaas pakken. De muis zal dus meer moeite moeten doen, wat natuurlijk de kans op succes in de muizenval vergroot. 

Muizenval aas leeg gegeten

Dit is een veel voorkomend probleem. Je hebt alle adviezen opgevolgd, maar er zit nog steeds geen muis in de val. Dit is erg frustrerend als je de muis een gratis maaltijd geeft. Gelukkig is het probleem niet zo ernstig als je denkt. Als de muizenval niet naar buiten gaat, denkt de muis dat hij daar meer voedsel kan halen. Daarom is het erg belangrijk om het aas goed op de muizenval te plaatsen. 

Muizenval 1: De elektrische muizenval

Elektrische muizenvallen worden steeds populairder. De muizenval wordt niet alleen beschouwd als een elektrisch “speeltje”, maar heeft ook veel voordelen. 

Er zijn veel verschillende elektrische muizenvallen op de markt. Het grootste verschil is de opvangbak, die ontbreekt in veel elektronische vallen. Een van de meest voorkomende klachten over elektrische muizenvallen is dat de meeste elektrische muizenvallen beperkt zijn tot 1 muis per sluiting.

Het werkingsprincipe van de elektrische muizenval is als volgt. Nadat de muis door het aas in de val is geklommen, loopt hij op de metalen plaat. Terwijl de muis over de metalen plaat beweegt, wordt de val geactiveerd. Zodra een pootje op de metalen plaat komt, krijgt de muis een elektrische schok. Binnen een paar seconden zal de muis sterven.

Muizenval 2: De klapval

De klapval is welbekend. Het is een klassiek apparaat wat van houd wordt gemaakt. Wanneer de muis met een pootje op het plateautje stapt klapt deze dicht. De muis zit klem en overlijdt op deze manier. Voordelen van deze val zijn dat deze val niet zo veel geld kost en omdat deze val compact is, ziet de muis deze vaak over het hoofd en is dus heel effectief.

Dus wanneer je deze tips hebt opgevolgd is het vangen van de muis heel eenvoudig geworden. Ik wens je veel succes met het vangen!

Ik heb een muis gevonden in mijn huis. Hoe krijg ik die weg?

In dit artikel leg ik uit hoe je de muis kunt verwijderen. Ik verwijs je daarom door naar de bovenste regel van dit artikel

Ik wil voedsel gebruiken om muizen te lokken. Wat vinden muizen lekker?

Uit onderzoek is gebleken dat pindakaas het beste werkt om muizen te lokken. Geen pindakaas in huis? Geen stress. Er zijn ook andere producten die je kunt gebruiken die je in deze blog terug kunt vinden.

Ik heb geprobeerd de muis te vangen, tevergeefs. Wat nu?

Belangrijk is dat je het nog een keer probeert en de muizenval opnieuw op de zelfde plek legt. Dit omdat de muis dat plekje ”vertrouwd” heeft. Ik vertel verder erover in dit artikel.

Een elektrische muizenval lijkt me wel wat. Welke moet ik kopen?

In het kopje ”Muizenval 1: De elektrische muizenval” staat een gewaardeerde muizenval die je kunt aanschaffen/gebruiken.

Ik wil een klassieke muizenval kopen. Welke moet ik kopen?

In het kopje ”Muizenval 2: De klassieke muizenval” staat een gewaardeerde muizenval die je kunt aanschaffen/gebruiken.

Roos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top