Middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd? Vind hier antwoord

Middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd? Vind hier antwoord

Als een zwaar voorwerp uw voet raakt of als u vaak loopt, kan het middenvoetsbeentje breken of kneuzen. De voeten kunnen opzwellen en blauw worden. Soms kun je er na een pauze op lopen, maar het kan weer opzwellen en pijnlijk worden. Wil je weten of je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is? Hier vind je de antwoord op je vraag.

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Er zijn veel redenen voor een breuk of kneuzing bij je middenvoetsbeentje. Wanneer je gevallen bent, je voet verdraaid of overbelast kan de pijn plotseling toenemen. Door de (constante) druk op een specifiek punt van de voet kan dit leiden tot breuken of kneuzingen.

Verschillende oorzaken kunnen zijn:

  • Opzwellen van de voet door botbreuk van de voet;
  • kneuzingen door botbreuken;
  • Pijn aan de buitenkant van de middenvoet;
  • Pijn bij het rusten, bewegen en belasten van de voeten;
  • (Sommige gevallen) Afwijkingen in de voeten en / of tenen;
  • Langdurige pijn

Symptomen gekneusd middenvoetsbeentje

Bij een gekneusd middenvoetsbeentje is er geen sprake van een standsafwijking en gaat de pijn vanzelf over. De symptomen zijn in mindere mate aanwezig in tegenstelling tot een middenvoetsbeentje wat gebroken is. Bij een middenvoetsbeentje wat gekneusd is, kunnen de symptomen echter wel weken tot maanden aanhouden. 

De behandeling

In de meeste gevallen is rust voldoende. Wanneer het ongeval net is gebeurd kun je het beste de plek als eerste koelen. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Wanneer het bot gebroken is, is het in de meeste gevallen niet nodig om het in te gipsen. Dit komt doordat de andere beentjes van de voet de botten recht houden. Wanneer een breuk moet genezen, kunnen stevige schoenen, de voet intapen of speciale (podologische) voetzolen helpen. Het ondersteunt de voet en mobiliseert gebroken botten.

Na ongeveer zes weken zal de breuk genezen. In sommige gevallen, Wanneer het bot niet vanzelf geneest, moet het ongeveer na 6 weken gegipst worden.

Middenvoetsbeentje gebroken test

Om erachter te komen of het bot is gekneusd of gebroken, kun je eerst zelf controleren of het botje gebroken is. Je kunt dit doen door het uiteinde van je voet in de hand te houden. Druk vervolgens met je vinger op een willekeurige teen. Doet dat pijn? Dan is het middenvoetsbeentje waarschijnlijk gebroken. De test is alleen niet 100% betrouwbaar. Voel je je er niet geruster op na de test? Ga dan naar een huisarts.

Hoe kan ik merken dat ik een gebroken middenvoetsbeentje heb?

Kenmerken zijn: Opzwellen van de voet door botbreuk van de voet, pijn aan de buitenkant van de middenvoet, pijn bij het rusten, bewegen en belasten van de voeten.

Hoe kan ik merken dat ik een gekneusd middenvoetsbeentje heb?

Kenmerkend aan een gekneusd middenvoetsbeentje is dat de symptomen hetzelfde zijn bij als bij een gebroken middenvoetsbeentje. Alleen zijn deze in een mindere mate.

Wat is de behandeling van een gebroken middenvoetsbeentje?

Rust nemen is vooral belangrijk bij een gebroken middenvoetsbeentje, en vaak koelen.

Kan ik zelf testen of ik een gebroken middenvoetsbeentje heb?

Ja, houd je voet in je hand en druk op een willekeurige teen. Doet dit pijn? Dan is het waarschijnlijk gebroken. Wanneer het geen pijn doet is het waarschijnlijk niet gebroken.

Ik vertrouw het niet, wat moet ik doen?

Wanneer je het echt niet vertrouwd verwijs ik je graag door naar de huisarts. Deze kan het beste diagnose stellen en wordt je behandeld waar nodig.

Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top