Jouw hond loopt mank

Jouw hond loopt mank

Wat kan de oorzaak zijn bij mank lopen bij honden

Soms piept je huisdier bij bepaalde bewegingen. Allemaal zaken die de alarmbellen af laten gaan: je hond heeft pijn. Jouw hond loopt mank. Vaak zie je het meteen als je hond kreupel is of een pijnlijke poot probeert te ontlasten. De hond kan daarbij ook chagrijnig zijn of niet meer naar buiten willen voor een wandeling. Lusteloosheid en niet willen eten komt ook regelmatig voor.

Voor het kreupel lopen bij honden zijn veel verschillende oorzaken. Het kan zeer plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens sport en spel. Ook kan kreupel lopen geleidelijk ontstaan. Dit is onder andere het geval bij ouderdom, slijtage of overgewicht.

Wat kan je doen om je hond te ontlasten

De hond heeft pijn loopt niet zomaar mank. Jouw hond moet geholpen worden. Om de ernst en vooral de oorzaak van de klacht te achterhalen is het verstandig de hond door de dierenarts te laten onderzoeken.

Wat is de behandeling bij een kreupele hond

Kreupelheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Daarom zijn er ook veel verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kan het te maken hebben met de nek, de rug of de poten, maar het kan ook om een ingegroeide nagel of om een splinter gaan.

Heb je een pup die mank loopt? Bij puppies kan mank lopen ook te maken hebben met een ontwikkelingsstoornis, groeipijnen of verkeerde voeding. Of je hebt een puppy van een broodfokker gekocht met alle ellende van dien.

Behandelplan behorende bij de oorzaak

Afhankelijk van de oorzaak stellen we een behandelmethode voor de hond op. Bij ernstige aandoeningen kan een operatie nodig zijn. Plan hiervoor een consult bij jouw dierenarts.

Mank lopen met een kreupele voorpoot

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kunt je denken aan artrose die plaats kan vinden in de tenen. Maar mankheid aan de voorpoten kan ook komen door zogenaamde elleboogdysplasie.

Heb je een puppy die enorm aan het groeien is? Dan kan het ook komen door groeipijn, hierdoor kan je hond tijdelijk pijn hebben bij het lopen.

Heb je het gevoel dat je hond last heeft van één van de bovenstaande aandoeningen? Ga dan naar de dierenarts om een onderzoek voor een consult.

Een kreupele achterpoot daar heeft jouw hond veel last van

Het kan ook zijn dat je hond last heeft van een kreupele achterpoot. Een kreupele achterpoot kan net zoals een kreupele voorpoot veroorzaakt worden door artrose.

Het is ook mogelijk dat je viervoeter kreupel loopt doordat hij last heeft van een gescheurde kruisband in de achterpoot. Dit is te zien wanneer de achterpoot opgezwollen is. Er zijn uiteraard meer oorzaken voor een kreupele achterpoot bij een hond. Hierbij kun je denken aan heupdysplasie, een hernia, wervelinstabiliteit, een verrekking van het schoudergewricht, een ontwrichting van het schoudergewricht of een pees-en spierprobleem.

De hond staat op en loopt mank

Ben je met je hond op pad geweest en merk je dat hij na het opstaan, mank loopt? Dan is het goed dat je even extra op je manke hond let. Het is namelijk mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door problemen met de gewrichten.

Merk je dat je hond steeds meer last krijgt bij het opstaan en dat hij langzamer op gang komt? Dan is de kans groot dat hij last heeft van gewrichtsproblemen.

Er zijn uiteraard allerlei verschillende oplossingen om het dragelijker te maken voor je kreupele hond. Met de juiste behandeling kan jij ervoor zorgen dat je hond weer graag met jou op pad gaat en wat soepeler wordt. Het is namelijk erg vervelend en vooral pijnlijk om met slechte gewrichten rond te blijven lopen.

Jouw hond loopt mank na het rennen of spelen

Dan is de kans groot dat hij tijdens zijn wandeling iets te enthousiast is geweest en iets verrekt of verstuikt heeft. Maar het is ook mogelijk dat je viervoeter in iets scherp is gaan staan. Controleer daarom zijn pootjes om er snel genoeg achter te komen waar hij precies last van heeft.

Kijk bijvoorbeeld of er iets onder zijn voetzolen zit of tussen zijn tenen. Wanneer je hond aan zijn poot likt en mank loopt dat is de kans groot dat zijn pootje warm en/of dik is geworden en zijn spieren zijn beschadigd. Houd in de gaten of je hond niet meer kan lopen en of hij lang mank blijft lopen.

Wanneer zijn pootje warm aanvoelt kun je de betreffende poot koelen en een bezoek aan de dierenarts brengen.

Symptomen als mijn hond mank loopt

Je denkt dat er gelijk iets aan de hand is met je hond. Maar een manke hond wil niet zeggen dat er iets aan de hand is. Je viervoeter kan namelijk zich hebben verstapt of verstrekt tijdens het rennen of spelen. Het is dus belangrijk dat je goed let op de symptomen van het mank lopen.

Wanneer je merkt dat je hond geen druk wilt zetten op zijn poot, dan moet je goed op je hond gaan letten. Het is niet gelijk nodig om naar de dierenarts te gaan, maar aandacht is wel vereist.

Wanneer je hond likt aan zijn pootje en mank loopt, dan is de kans groot dat er iets inzit of dat er echt iets met zijn pootje aan de hand is. Maar het is ook mogelijk dat hij last heeft van kramp of dat er een probleem is met zijn tenen.

Wanneer je hond alleen maar kermt en niet vooruit te krijgen is, dan moet je zeker niet te lang wachten met een bezoek aan de dierenarts.

Hoe voorkom je dat jouw hond mank loopt

Zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen en daar zijn we het helemaal mee eens. Wij geven je daarom graag 5 adviezen om te voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Je wilt natuurlijk dat je hondje geen last heeft van zijn poten.

  • Allereerst is het belangrijk dat je voordat je een pup aanschaft controleert op je pup of een oudere hond getest is op elleboog-en heupdysplasie.
  • Een hond heeft beweging nodig, zorg en daarom voor dat je hem goed op conditie houdt en zorgt voor een passend dieet-en bewegingspatroon.
  • Honden zijn gevoelig op de gewrichten daarom is het belangrijk dat je extra belasting vermijdt. Ga daarom niet (vaak) wild met hem spelen, laat hem geen traplopen en vermijd mulle ondergrond en belastende sporten.
  • Wanneer je je hond hebt uitgedaagd met een lange wandeling is het belangrijk dat je hem ook voldoende rust gunt.
  • Wanneer je je hond kennis wilt laten maken met nieuwe sporten of activiteiten, dan is het belangrijk dat je dit doet in korte sessies. Hierdoor kunnen de spieren wennen aan de extra belasting.

Slechte botten en mank lopen

Dit is een aandoening die veel voorkomt bij honden bij honden. Het is ook mogelijk dat je hond er last van krijgt op latere leeftijd, hier kun je helaas niks tegen doen. Soms kan een dierenarts de pijn verzachten met medicijnen of een operatie.

Dit zorgt er ook voor dat je hond zich weer wat makkelijk voort kan bewegen.

Je hond kan ook last hebben van een aandoening aan zijn gewrichten, dit komt voornamelijk voor bij honden op latere leeftijd.

Hoe kan je jouw manke hond helpen

Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor je viervoeter zorgen én de mankheid zelf proberen te verhelpen. Mankheid hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben, daarom is het belangrijk dat je eerst goed kijkt en wacht voordat je langs de dierenarts gaat. Wanneer je merkt dat je hond niet veel pijn heeft, dan kan het ook gewoon spierpijn zijn. Wacht dus altijd nog even voordat je een bezoek brengt aan de dierenarts.

Geef je hond nooit een paracetamol of een aspirine, deze zijn iet voor honden bedoeld. Het is zelfs mogelijk dat je hond dood gaat doordat jij hem één van deze medicijnen geeft.

Onderzoek zelf eerst de pootjes van je hond, misschien dat er iets scherps in zijn voetzooltje zit. Maar er kan ook eenvoudig iets blijven zitten tussen de tenen van een hond. Zorg ervoor dat je het stukje uit zijn voet verwijderd en daarna goed schoonspoelt. Hierdoor voorkom je dat het wondje gaat irriteren en een ontsteking wordt.

Laat je hond verzekeren

Heb jij helaas de verkeerde pup uit het nest gekozen? Of wil je voor de zekerheid altijd naar de dierenarts kunnen gaan zonder te schrikken van de rekening. Dan is het waarschijnlijk verstandig om een hondenverzekering af te sluiten. Hierdoor kun je heel goedkoop je hond laten behandelen.

Met een hondenverzekering kan je afhankelijk van je voorwaarden een groot deel van de kosten vergoed krijgen.

Meest gestelde vragen

Mijn hond ontlast zijn voorpoot, wat kan dat zijn?

Dit kan ernstig zijn maar ook gewoon een splinter of een stukje steen tussen zijn tenen. Lees hier waar je op moet letten.

Mijn hond loopt mank wat kan ik voor hem doen?

Het belangrijkste is zorgen dat de hond geen pijn heeft. Lees hier waar je op moet letten.

Kan ik een manke hond verzekeren?

Voor elke hond is er een verzekering, let goed op de polisvoorwaarden. Informatie vind je hier.

Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top