Hoe wordt chocolade gemaakt?

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Menig vrouwenhart zal sneller kloppen van (Nederlandse) chocolade. Voordat een chocoladereep in de schappen van de supermarkt ligt gaat er een heel productieproces aan vooraf. Het proces van cacaoboon tot chocoladereep kan zelfs enkele weken tot maanden duren. Een ingewikkeld en lang proces! Hoe wordt chocola gemaakt? Graag geven we antwoord op die ene prangende vraag!

Geschiedenis van chocola

Chocolade kent een eeuwenoude geschiedenis. De cacao komt van oorsprong uit Mexico en bepaalde delen van Zuid-Amerika. Al in de tijd van de Maya’s werd het geconsumeerd. Weliswaar met een ander doel. Maya’s, maar ook Azteken en Mexicanen waren er namelijk van overtuigd dat je er speciale krachten van zou krijgen. Ook zou je er slimmer of sterker van worden. 

In de zestiende eeuw ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger cacao. Naast het meebrengen van schatten nam hij ook bonen mee. De Spanjaarden introduceerde als eerste ‘chocolademelk’. Dit is een andere variant die wij in Nederland kennen. De chocolademelk werd gemaakt van cacaobonen, in combinatie met suiker en vanille. 

De specerijen en de smaak zijn in tegenstelling tot vandaag de dag anders. Deze drank werd in heel Europa zo populair dat ook andere landen op zoek gingen naar cacaobonen. Ook werd het recept onthuld, waardoor het populairder werd dan ooit. In die tijd werden cacaobonen ook als betaalmiddel ingezet.

Hoe wordt chocola gemaakt?

Er zijn veel stappen in het productieproces bij het maken van chocola. De cacaoboon maakt vaak een lange reis om uiteindelijk gevormd te worden tot een chocoladereep.

Cacaoboom

In Midden- en Zuid-Amerika groeien cacaobomen. Aan een cacaoboom hangen cacaovruchten. Van deze vruchten wordt chocola gemaakt. Het duurt even voor een cacaoboom in bloei staat. Na circa vier jaar begint de boom te bloeien. Wist je dat een cacaoboom het hele jaar bloeit en meer dan 50 jaar kan worden? Gemiddeld hangen er zo’n 30-40 cacaovruchten per jaar aan de boom. Niet alleen aan de takken, maar zelfs ook aan de boomstam.

Cacaovrucht

Een cacaovrucht heeft een langwerpige vorm. Als de vruchten rijp genoeg zijn, worden ze geplukt. In deze vrucht zitten alle cacaobonen. Dit zijn er zo’n 50. Alle ‘witte’ bonen worden uit de vrucht gehaald. Een boon heeft ongeveer vier tot acht maanden nodig om een volwaardige boon te worden. 

Maar let op, niet alle bonen zijn even snel volgroeid. Vervolgens worden alle bonen gedroogd. Na een ruime week worden ze bruin van kleur. Van de cacaoboon wordt uiteindelijk cacaopoeder gemaakt. Cacaopoeder vormt de basis voor het maken van chocolade. 

hoe wordt chocolade gemaakt

Wat is cacaopoeder?

Van de pit van de cacaoboon wordt cacaopoeder gemaakt. De bonen worden gedroogd, gebrand en gemalen. Hierdoor ontstaat er een bepaalde substantie. In deze substantie zit nog cacaoboter. Dit wordt uit de hele substantie geperst. 

Het overige gedeelte wordt op die manier gemalen tot cacaopoeder. In cacaopoeder zitten heel weinig calorieën. Door de stoffen zoals ijzer, magnesium en zink is cacaopoeder rijk aan antioxidanten. Antioxidanten verkleinen de kans op hart en vaatziekten. 

Wat is cacaoboter?

Bij het malen van cacaopoeder ontstaat er cacaoboter. Door het vermalen van de cacaopoeder komt er een substantie vrij. Uit deze substantie wordt cacaoboter geperst. In cacaoboter zit in tegenstelling tot cacaopoeder meer calorieën, omdat er veel meer ongezonde verzadigde vetten in zitten.

Chocolade productieproces

Het internet staat vol van filmpjes en spreekbeurten over hoe chocolade gemaakt wordt. Bronnen zoals wikipedia en het klokhuis weten het antwoord op die ene vraag: hoe wordt chocolade gemaakt?

Het maken van chocola duurt heel lang. Welke stappen moeten er genomen worden om chocola te maken? Stapsgewijs leggen we de chocoladeproductie uit.

Hoe wordt (witte) chocola gemaakt?

Stap 1: Alle cacao vruchten worden geplukt uit een cacaoboom. De vruchten worden opgebroken en de cacaobonen worden uit de vrucht gehaald. De bonen worden gedroogd en daarna bedekt met bananenbladeren. De bananenbladeren zorgen voor een goede smaak en ze zorgen ervoor dat de bovenlaag gaat gisten. Als het laagje gaat gisten wordt de boon bruin. De bonen gaan vervolgens naar een ander land. Een land die de bonen verder kan verwerken tot chocolade.

Stap 2: De cacaobonen reizen af naar een ander land. In dit land worden de bonen allereerst gezeefd. Na het zeven worden ze nogmaals gedroogd. 

Stap 3: Na het drogen worden de bonen gebrand. De temperatuur bij het branden van de cacaobonen loopt op van 130 tot 140 graden celsius. Door het branden worden alle bacteriën gedood.

Stap 4: Na het branden wordt de kern van de boon vermalen tot een mengsel van cacao. Het mengsel van cacao is een belangrijk basiselement voor het maken van chocolade. Het mengsel kan zowel in cacaopoeder als boter gescheiden worden. 

Stap 5: Vervolgens worden er ingrediënten als suiker en cacaoboter toegevoegd. Hoe wordt witte chocola gemaakt? Aan het mengsel wordt vanille en melkpoeder toegevoegd. Hoe wordt melk chocola gemaakt? Aan het mengsel wordt melkpoeder toegevoegd. Daarnaast worden er nog extra ingrediënten toegevoegd die zorgen dat de reep niet uit elkaar valt.

Stap 6: Daarna wordt het mengsel in een speciale installatie nog vloeibaarder gemaakt. Hierna wordt de vloeibare substantie in een machine gedaan. Met deze machine worden er staven over de substantie heen gedaan. Dit wordt gedaan voor de smaak en het smeltpunt van de chocola. 

Stap 7: Wist je dat het smeltpunt van chocola lager is dan je eigen lichaamstemperatuur? Zo test je het: leg een stukje chocola op je tong. Je zult merken dat het stukje chocola snel zal smelten. In deze fase wordt er telkens wat cacaoboter in de staven gedaan. Dit duurt net zo lang, tot alles in verhouding klopt. Het vinden van de juiste hoeveelheid duurt ongeveer 2 dagen. 

Stap 8: Daarna wordt alles in een vorm gegoten door middel van een gietmachine. Om te voorkomen dat er lucht in de chocola komt wordt alles op een bepaalde baan geschud. 

De laatste stap: alle vormen worden gekoeld in. Is de chocola hard? Dan kan het uit de vorm worden gehaald en verpakt. 

witte chocola maken

Feit of fabel: is chocola gezond?

Fabel: Nederlandse chocolade kan gezond zijn maar er zitten ook veel ongezonde stoffen in, zoals verzadigde vetten. Door deze vetten wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ook zitten er in verhouding veel calorieën in. Sommige bronnen geven aan dat pure chocola gezond is. De voordelen van chocola worden toegekend aan cacao. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nog té weinig uitgewezen of chocola gezond is. Om deze reden is het niet raadzaam om té veel chocola te eten.

Pure chocolade versus melkchocolade

In melkchocolade zitten veel minder mineralen en vezels. Dit komt omdat er aan de cacao veel meer suiker wordt toegevoegd. Bij pure chocola wordt ook suiker toegevoegd. De hoeveelheid suiker is in tegenstelling tot pure melkchocolade veel minder, maar er zit wel suiker in! Hoe puurder de chocola, hoe minder suiker er in zit. Dit betekent dus niet dat  extra pure chocola beter voor je is. De cacao en de verwerking bepalen dit. 

Hoe wordt chocolade gemaakt klokhuis

Kan ik zelf chocola maken?

Ja! Het is mogelijk om zelf chocola te maken. Je kunt ook een workshop volgen om chocola te maken of een filmpje kijken hoe chocolade wordt gemaakt. Ook kun je zelf aan de slag. Hieronder vind je het recept om zelf chocola te maken. Dit is een basisrecept. 

Recepten voor het maken van chocola

Wat heb je nodig om van cacao chocola te maken?

Benodigdheden

 • Keukenmachine
 • Weegschaal
 • Theedoek
 • Vijzel
 • Bakplaat
 • Schaal
 • Cacaobonen
 • Suiker
 • Föhn
 • Deegroller
 • Spatel

Werkwijze

Stap 1: Koop rauwe cacaobonen. Tegenwoordig zijn cacaobonen makkelijk te krijgen. Het hele internet staat vol met websites die cacaobonen aanbieden. 

Stap 2: Om van cacao chocolade te kunnen maken moeten ze eerst verwerkt worden. Verwarm de oven voor. Rooster allereerst de bonen. Er zijn verschillende methodes om dit te doen. Let op, de werkwijze heeft invloed op de smaak van de chocola. Als je de bonen te lang in de oven laat zitten is de kans groot dat ze bitter worden. Dat zou zonde zijn! 

De meest voor de hand liggende methode leggen we uit. Leg de cacaobonen op een bakplaat en verdeel ze gelijkmatig. Zet de oven op 130 graden. Draai gedurende 15-30 minuten de bonen een paar keer om. Heb je een bakplaat met gaten aan de onderkant? Dan is dit niet noodzakelijk. Zo voorkom je dat ze niet verbranden. 

Stap 3: Laat de bonen afkoelen. Nadat ze zijn afgekoeld moeten ze gepeld worden. Haal het schilletje van de boon af en verwijder dit. Het is mogelijk om dit met de hand te doen. Het nadeel is dat het heel lang duurt voordat je uiteindelijk klaar bent. 

Een snelle manier is om de bonen in een theedoek te wikkelen. Pak nu een hamer of een ander gebruiksvoorwerp. Sla een paar keer op de bonen. Op deze manier komen de schilletjes los en worden de bonen fijn. 

Stap 4: Deze stap kan voor wat rommel zorgen. Doe alle bonen in een schaal. Gebruik een föhn en richt deze op de schaal. Schep vervolgens alle bonen om. Op deze manier laten alle schilletjes los. Ga net zo lang door tot alle schilletjes uit de schaal zijn.

Stap 5: Vermaal de suiker in de keukenmachine. Wil je zelf pure chocolade maken? Dan heb je niet zoveel suiker nodig. Wil je melkchocolade of witte chocolade maken? Dan heb je meer suiker nodig. Het is belangrijk om de suiker helemaal fijn te malen. Doe je dit niet dan proef je dit in de chocolade. 

Stap 6: Voeg de cacaobonen toe aan de suiker. Mix de cacaobonen met de suiker tot een cacaopoeder. Zorg ervoor dat alle bonen goed vermalen worden. Na een tijdje mixen veranderd de cacaopoeder in een plakkerige substantie. 

Ook wordt de cacaoboter uit de cacaobonen zichtbaar. De cacaoboter zorgt ervoor dat de substantie wat natter en gladder wordt. Help ik kan er zelf geen chocola van maken! Geen probleem! Door een klein beetje cacaoboter toe te voegen kan je de substantie gladder maken. 

Stap 7: Pak de vijzel en verwarm deze in de oven of magnetron. Als de vijzel warm is kan je de substantie van chocola in er in gieten. Door de warme vijzel kan de chocola zich goed verspreiden. Vijzel de substantie 5-10 minuten in de vijzel. Dit om de chocola nog gladder te maken. En hoe langer, hoe beter de smaak is!

Stap 8: Wil je de chocolade langer bewaren? Pak dan een harde plaat. Giet de chocolade op de plaat. Draai met plamuurmessen de chocola telkens om. Op deze manier wordt de chocolade harder en is het langer houdbaar. 

Stap 9: Laat de chocolade afkoelen. Is de chocolade hard geworden? Genieten maar!

chocolade truffels maken

Hoe kan ik een chocolade taart maken?

Je kunt op een eenvoudige manier een chocolade taart maken. In een handomdraai zet jij de lekkerste taart neer!

Benodigdheden

 • 200 gram chocola (puur)
 • 200 gram boter
 • 4 eieren
 • 150 gram suiker
 • 60 gram bloem
 • Half pakje bakpoeder

Werkwijze

Stap 1: Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden.

Stap 2: Smelt de boter en de chocola in een kom. Dit kan in een pannetje, maar ook in de oven.

Stap 3: Klop in een andere kom de eieren en voeg suiker toe. Is alles losgeklopt? Voeg daarna de bloem en bakpoeder erbij.

Stap 4: Voeg de substanties samen en roer het door. Doe het mengsel in een ingevette springvorm.

Stap 5: Zet de springvorm 20 tot 25 minuten in de oven.

Stap 6: Laat de taart afkoelen en genieten maar!

Hoe wordt chocolade gemaakt spreekbeurt

Hoe kan ik zelf chocolade mousse maken?

Het is mogelijk om op een eenvoudige wijze chocolademousse te maken. Binnen enkele minuten kan je genieten van een heerlijk dessert. 

Benodigdheden

 • 250 gram chocolade 
 • 3 eiwitten
 • 75 gram suiker
 • 250 gram slagroom
 • Handmixer

Werkwijze

Stap 1: Pak een kom en smelt de chocolade. Hoe smelt je chocolade? Zet de kom boven een pan heet water en roeren maar. Door de hitte smelt de chocolade. 

Stap 2: Pak vervolgens een andere kom en split de eiwitten. Klop de eiwitten stijf en voeg suiker toe. 

Stap 3: Pak nog een schaal en klop de slagroom tot een stijf geheel. 

Stap 4: Voeg de chocolade bij de slagroom. En voeg daarna de eiwitten toe. Klop het mengsel tot een geheel. 

Stap 5: Zet het mengsel in de koelkast en laat het ten minste 3 uur opstijven. 

Hoe kan ik zelf chocolade bonbons maken?

Bonbons lijken vaak een culinair hoogstandje. Het maken van chocolade bonbons lijkt een lastig karwei, maar niets is minder waar. In een paar stappen maak je de allerlekkerste bonbons.

Benodigdheden

 • 150 gram chocolade 
 • Vulling naar keuze
 • Schaal
 • IJsblokjes

Werkwijze

Stap 1: Smelt de chocolade in een kom. Zet de chocolade bijvoorbeeld een paar minuten in de magnetron. 

Stap 2: Pak de vorm van de ijsblokjes en smeer ze aan de onderkant en de zijkanten in met chocola.

Stap 3: Voeg een vulling naar keuze toe

Stap 4: Giet vervolgens een laagje chocola over de vulling heen.

Stap 5: Zet de vorm in de koelkast. Als de chocolade hard is geworden kan het smullen beginnen!

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top