Haar permanent krullen, wat moet ik wel en niet doen?

Ik heb steil haar maar ben het zat. De oplossing van nu is het permanent krullen van jouw haar. Het zorgt ervoor dat jouw haar voor een lange tijd anders wordt. Er zijn verschillende soorten permanent krullen in 2021. Grove krullen maken steeds vaker plaats voor strakke permanent krullen. Hoe lang blijft het permanent krullen zitten en kan je permanent krullen ook zelf doen? Hieronder lees je alles over het haar permanent krullen. 

woman standing next to pink wall while scratching her head

De trends van nu voor permanent krullen

Permanenten is al heel oud. Maar is nog helemaal in. Sinds 2021 neemt het permanent haar krullen steeds meer nieuwe vormen aan. Er zijn namelijk verschillende soorten permanent krullen. Trends volgens elkaar hierin op. Een van de trends die op het gebied van permanent krullen al vanaf 2018-2019 zichtbaar was, is het beachwave kapsel. Dit geeft een veel natuurlijker effect in tegenstelling tot het permanenten van je haar van jaren geleden. Deze haarstijl is niet alleen een zomertrend, maar het is veel veelzijdiger dan dat.

Hoe moet ik mijn haar permanent krullen?

Tijdens het permanenten wordt je haar, met permanentvloeistof, in de rollers gezet. Bij een permanent met grove krullen worden dikke rollers gebruikt. Bij strakke krullen worden dunnere rollers gebruikt. Deze permanentvloeistof bevat zout. Hierdoor komen de haarschubben open te staan en worden de zwavelverbindingen in het haar verbroken. De haarstructuur wordt verwijderd en je haar zal veranderen. 

Zodra de permanentvloeistof is ingetrokken wordt die uitgespoeld. Dit gebeurt, terwijl de rollers nog in het haar zitten. Daarna wordt er een andere vloeistof, genaamd neutralisatievloeistof in het haar aangebracht. Deze vloeistof, bestaat uit waterstofperoxide, zorgt ervoor dat de permanent grove krullen blijven zitten. 

black and brown hair

Hoe kan ik zelf mijn haar permanenten?

Het is mogelijk om zelf een permanent te zetten. Een permanent om het haar te krullen is prijstechnisch goedkoper. De werkwijze is vergelijkbaar met het verven van je haar. Wanneer je bij lang haar je haar permanent gaat krullen, is het verstandig om dit niet alleen te doen.

Stap 1: Koop een permanent en rollers. Wil je een permanent zetten in lang haar en wil je grove krullen? Gebruik dan dikke rollers. Wil je kleine, strakke krullen? Gebruik dan dunne rollers. De materialen zijn verkrijgbaar bij een drogist of bij een kapperszaak.

Stap 2: Lees de gebruikswijziging grondig door. De tijdsduur van het inwerken is vooral belangrijk.

Stap 3: Borstel je haar goed door.

Stap 4: Was je haar met de conditioner die in de set zit. Maak je haar voorzichtig droog en kam je haar voorzichtig door. Wacht na het wassen met permanenten. Conditioner en permanent gaan niet goed samen. De vloeistof kan door de conditioner namelijk niet goed doordringen in het haar.

Stap 5: Pak handschoenen. De vloeistof is namelijk slecht voor je handen. 

Stap 6: Bescherm je huid met vaseline. Smeer je hals, nek, gezicht in. De haarlijn en oren zijn hierbij van groot belang.

Stap 7: Bedek je schouders met een handdoek, zodat er geen vlekken in je kleding komt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Doe dan ook oude kleding aan.

blonde haired woman in black top surrounded by tall plants

Stap 8: Maak een verdeling (4 gelijke delen) in het haar. Gebruik plastic haarspelden om je haar te verdelen. 

Stap 9: Doe de rollers in je haar. Begin onderaan en werk naar boven. Wikkel een vloeitje om de haarpunten. 

Stap 10: Doe de permanentvloeistof in je haar. Het gedeelte bij de hoofdhuid moet het langste inwerken. Begin daarmee.

Stap 11: Laat de vloeistof inwerken. Hou de inwerktijd van de gebruiksaanwijzing aan. 

Stap 12: Spoel de permanentvloeistof uit je haar.

Stap 13: Doe vervolgens de neutraliserende vloeistof in je haar.

Stap 14: Maak je haar heel voorzichtig droog. Borstel je haar ook nog niet uit, want dan zullen de krullen uitzakken. Na 24 uur is de permanent pas werkend.

Stap 15: Gebruik verzorgende producten voor krullend haar om de conditie van je haar te waarborgen. 

Hoe lang blijven permanente krullen zitten?

Het is van verschillende factoren afhankelijk hoe lang permanent krullen blijven zitten. Gemiddelde blijft het zitten tussen de 3 en 6 maanden. Des te strakker de krul is gezet, des te langer deze blijft zitten. Ook is de duur afhankelijk van de conditie en lengte van het haar. Het blijft niet voor altijd zitten de na verloop van tijd  zullen de permanent krullen steeds meer uitzakken.

woman with brown curly hair

Wat moet je wel en niet doen bij het nemen van een permanent?

  • Gebruik verzorgingsproducten voor krullend haar en niet voor steil haar. Deze producten hebben namelijk  een voedende werking en beschermen je haar tegen vochtigheid en pluis. Kam, borstel of föhn je haar niet teveel. Door het intensief borstelen van je haar kan er minder krullen ontstaan. 
  • Voordat je een permanent met grove krullen in lang of kort haar laat zetten, is het verstandig om je haar eerst te laten knippen. Het permanenten van je haar is een chemische reactie. Gezond haar is hierdoor van groot belang en bepaald, onder andere, het resultaat van de krullen. 
  • Wil je zowel permanent krullen als een kleur? Laat je haar dan eerst krullen en daarna kleuren. De permanentvloeistof kan mogelijk je haar verbleken. Het is daarom verstandig om eerst krullen te permanenten en daarna je haar te kleuren.
  • Was je haar pas na 48 uur. Doe je dit niet, dan blijft er niets meer van de permanent 
  • Knip je het haar na het permanent krullen van kort of lang haar? Dan kan het mogelijk uitzakken, en dat zou zonde zijn van alle tijd en moeite! Doe je dit wel? Let er dan op dat je haar, bij het knippen, sneller korter lijkt door het krullen. 
  • Permanent je haar niet vaker dan 1x per jaar. Permanenten is chemisch en daardoor schadelijk voor je haar. 
  • over. Doe dit met een milde shampoo in combinatie met een conditioner. 
  • Het is niet verstandig om je permanent te stijlen en dit zelf te doen. De hitte is in combinatie met de permanent niet goed voor je haar.

Hoe duur is het om mijn haar permanent te krullen?

Zelf een permanent zetten kost tussen de 5 en 20 euro. Wanneer je dit door een professional laat zetten is de prijs voor het permanent krullen tussen de 40 en 100 euro. De permanent krullen kosten zijn afhankelijk van je haartype, haarlengte, de kapsalon en of je een grove krullen permanent of een strakke krullen permanent wilt. 

Een professional is in tegenstelling tot zelf een permanent zetten vele malen duurder. De kans van slagen is namelijk vele malen groter. Doordat de structuur van je haar verandert, is het belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd. Zo ben je verzekert van mooie permanent krullen voor zowel kort als lang haar!

Vind je het te duur om het te laten doen? Dan kan je ook zelf je haar permanenten. Wanneer je deze permanent krullen zelf wilt doen, is het belangrijk om je aan de inwerktijd te houden. Doe je dit niet? Dan kan je haar flink beschadigen. 

grayscale photography of woman getting her hair done inside salon

Ik ben niet tevreden met mijn permanente krullen, wat nu?

Het kan gebeuren dat je permanent niet naar je zin is. De krullen zijn mogelijk te strak. Wat moet je doen voor een grove permanent voor kort of lang haar? Je kunt wachten totdat de krul steeds verder uitzakt. Ook kan je plantaardige olie, zoals kokosolie in je haar smeren. Spoel dit, na ongeveer 10 minuten, uit met lauw water. Breng daarna een conditioner aan en laat dit inwerken. 

Is het permanenten van je haar schadelijk?

Doordat de haarstructuur door de chemicaliën verandert, is het permanenten een flinke aanslag op je haar. Echter zijn er voor het permanent krullen verschillende productsoorten verkrijgbaar. Wanneer je fijn haar hebt, zal er een milder product worden toegepast dan wanneer je dik haar hebt. Wel blijft het permanenten van je haar slechter in tegenstelling tot geen permanent.

four Mad About Curl and Waves labeled bottles on wooden surface

Hoe duur is het om je haar te permanenten?

Dit verschilt of je het bij een professional laat doen of het zelf doet. De prijzen kunnen verschillen tussen de 10 euro en de 100 euro.

Wat is een nadeel van permanenten?

Het is schadelijk voor je haar.

Wat zijn de voordelen van permanente krullen?

Je hoeft het maar 1 keer per jaar te doen.

Hoe lang blijft het zitten?

Het verschilt per haartype hoe lang het blijft zitten.

Kan je zelf je haar permanenten?

Dit kan je zeker. Doe het altijd voorzichtig en via de gebruiksaanwijzing.

Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top