Dikke knie na val, leg je jurkje maar terug in de kast!

Dikke knie na val, leg je jurkje maar terug in de kast!

Dikke knie na val, leg je jurkje maar terug in de kast!

Het kan je zo overkomen je struikelt tijdens het winkelen of tijdens een avondje uit. Je valt ongelukkig op je knie. Je kan veel pijn hebben in je knie na een val. Het overkomt ons allemaal, bij de één vaker dan bij de ander. Hoe weet je wat je moet doen na zo’n ongelukkige val om zo snel mogelijk je mooie benen weer te showen.

Wanneer je bent gevallen op je knie, is het mogelijk dat je knie erg dik wordt. Je kan je knie gekneusd hebben of er kan vocht in je knie zitten. Hoe vind je dat uit? Lees het hier!

Je krijgt een lelijke dikke knie na val- hoe kom je er snel van af?

Je bent gevallen van je fiets of tijdens het shoppen, je komt thuis en merkt dat je knie dik is. Is het alleen een zwelling of heb je misschien wel je knie gekneusd. Het is belangrijk om eerst te kijken naar je klachten. In de meeste gevallen valt de ernst mee.

Er is echt wat mis, bel de huisarts

Als je denkt dat er echt wat mis is met je knie, bel dan de huisarts. Elke beweging doet veel pijnen als je knie dik is kan de arts niet goed beoordelen wat er aan de hand is.

Laat de arts weten wat er aan de hand is en overleg of je direct of iets later een afspraak maak. De knie is dan minder dik en de huisarts kan beter de problemen onderzoeken. Een röntgenfoto wordt alleen gemaakt als de huisarts denkt dat een bot of je knieschijf gebroken is. Geloof ons… dat voelt anders.

  • Pijn in knie na val
  • Dikke knie
  • Lopen gaat met moeite
  • Het gevoel dat je door je knie zakt.
  • Knieschijf pijn na val

Blijf bewegen en gebruik ijs

Bij bovenstaande klachten is het advies om nog steeds te blijven bewegen. Beweging is namelijk goed voor de genezing. Het is ook aan te raden om ijs te gebruiken tegen de pijn in knie na de val. Natuurlijk niet om te eten, maar om zo snel mogelijk van een dikke knie af te komen. Lees meer over het behandelen van zwelling hieronder.

Wat moet je doen aan vocht in je knie na val

De behandeling hangt af van de ernst en oorzaak van het probleem. Bij gescheurde kruisbanden of een meniscusprobleem kan een operatie nodig zijn. Maar hier gaan we niet van uit, want in de meeste gevallen is de behandeling thuis met wat hulpmiddeltjes goed te doen. Hieronder wat tips om vocht in de knie tegen te gaan.

Een coolpack of ijsklonten tegen vocht in je knie

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen tegen vocht in de knie. Bij een plots ontstaan van vocht in de knie, is het verstandig om meteen de zwelling tegen te gaan met ijs. Dit kan met ijsklonten in een plastic zak, maar veel makkelijker met een ijs gel (coolpack).

Pak een washandje of een theedoek en wikkel de coolpack in. Voorkom dat de coolpack direct op je huid legt. Door de kou kan je huid kapot gaan.

Bedek je knie met ijs. Het is belangrijk dat je niet langer dan 15 minuten koelt, anders gaat het lichaam proberen de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen. Herhaal dit een aantal keer per dag, zeker de eerste uren is de effectiviteit het grootst.

Dit is de beste manier om zelf je knie te herstellen na de val. Bij langdurige pijn moet je toch echt naar een fysiotherapeut.

Rust is het beste medicijn

Het beste medicijn tegen knie pijn na een val, is natuurlijk rust. Lekker met je benen omhoog en met een dekentje en een glossy magazine op de bank. Dit is logisch, maar toch is het belangrijk om te melden. Je knie heeft rust nodig om het herstelprocedure ingang te zetten. Het is belangrijk om je bewegingspatroon op te bouwen. De bedoeling is dat je van minimale beweging naar steeds meer gaat. Ondanks dat rust belangrijk is, is het niet de bedoeling om helemaal niks meer te doen. Je lichaam kan doormiddel van lichte belasting en beweging op sterkte komen.

Extraatje om snel weer op de been te zijn

Verwen jezelf en smeer je knie in met een pijnstiller in de vorm van gel of zalf. Sommige ontstekingsremmende middelen (bijvoorbeeld ibuprofen) zijn ook verkrijgbaar in de vorm van gel, zalf of crème.

Een effectief werkende gel die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt is ibuprofen gel. Door plaatselijk een gel te gebruiken belast je niet onnodig je maag met tabletten. Een voordeel van gel is dat de vochtophoping in de knie plaatselijk bestreden wordt. Je kan snel weer dat leuke jurkje aan en flaneren door de stad!

Meest gestelde vragen

Wanneer kan ik weer hakken aan na een val en vocht in mijn knie?

We begrijpen je, maar het is belangrijk om even te letten op een paar dingen om je knie goed te laten herstellen. Lees hier welke.

Wat is beter een gel of pillen tegen een dikke knie?

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af en van de zwelling, wat je moet doen lees je hier.

Wat kan ik het beste doen na vocht in mijn knie na een val?

Allereerst even goed opletten dat er niets ernstigs aan de hand is. Wat je kan doen lees je hier.

Roos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top