Auto maakt piepend geluid

Auto maakt piepend geluid

Je bent gewoon onderweg met je auto als je ineens een piepend geluid hoort. Je ervaart direct een gevoel van stress. Is het de V-snaar van de auto die piept? Of zijn het de remmen van de auto die piepen? Komt het piepende geluid niet uit de ruitenwissers? Als je de bron van de pieptoon eenmaal hebt gevonden, ben je er nog niet. Waarom piept de multi-belt bijvoorbeeld? En zijn piepende remmen in uw auto gevaarlijk? In deze blog vind je de antwoorden op al deze vragen, en meer! Wat verstaan ​​we onder een piepend geluid? Laten we dit, voordat we beginnen, dit verduidelijken. Wat bedoelen we precies met dat piepende geluid in uw auto? Als we het hebben over het piepende geluid dat de auto maakt, bedoelen we een hoge en eentonige toon. De frequentie en mate waarin de pieptoon aanhoudt, kan variëren.

Automatische pieptonen bij starten

Als je auto piept bij het starten en / of wegrijden, maar verder niet, kan dat erg vervelend zijn. Het kan immers lastig zijn om de oorzaak direct vast te stellen. De boosdoener is in dit geval vaak dezelfde: een slippende V-snaar of multiriem. Het komt vaak voor dat de V-snaar of multiriem in uw auto hierdoor piept. Dit kan veel vragen oproepen. Hierover leest u meer in de volgende vier rubrieken. Als u zeker weet dat de V-snaar of multiriem niet het probleem is, raden wij u aan om langs een garage of autodealer te gaan. auto piept bij het starten Wat is een V-snaar of V-snaar? Voor degenen onder ons die niet bekend zijn met de term, is de V-riem een ​​auto-onderdeel dat de dynamo en waterpomp in het voertuig aandrijft. Bij modernere auto’s zie je vaak dat de multiriem de taken an de V-snaar overneemt en tevens de airconditioning en stuurbekrachtiging aandrijft.

V-snaar en multiriem, wat zijn dat?

De V-snaar is te herkennen aan de V-vorm, vandaar de naam. In de auto is het altijd gespannen. De multiriem is breder en vlakker dan de V-snaar en heeft, in tegenstelling tot zijn oudere broer, geen ribbels.

V-snaar piept bij het opstarten en wegrijden

De V-snaar is te herkennen aan de V-vorm, vandaar de naam. Deze V-riem piept bij het wegrijden of starten De multi-riem of V-riem van een auto die piept – het komt vrij vaak voor. Meestal zie je dat de V-snaar piept bij het wegrijden of starten van de auto. Dit wordt meestal veroorzaakt door een slippende V-snaar. Zoals beschreven in het vorige hoofdstuk, drijft de V-snaar of multiriem verschillende delen van de auto aan, zoals de dynamo. Bij het starten van het voertuig is het de bedoeling dat de dynamo zorgt voor onderdelen zoals de waterpomp. Hierdoor loopt de dynamo harder. Als de V-snaar of multiriem echter niet strak genoeg zit, bestaat de kans dat deze gaat slippen. Dit leidt tot een slippende V-snaar of multiriem, en dus ook tot een piepend geluid in de auto.

V-snaar kapot dit zijn de gevolgen

Een kapotte V-snaar kan grote gevolgen hebben voor uw auto. Het belangrijkste is dat de accu niet meer kan opladen als de V-snaar of multiriem breekt. Hierdoor is het onmogelijk om de auto te starten. Andere functies die verband houden met het onderdeel, zoals koeling, werken ook niet meer totdat het onderdeel is vervangen

Je doet er dus zeker goed aan om de piepende multiriem of V-snaar te verhelpen als je nog kunt, zodat je ineens niet meer verder kunt. Uiteraard kunt u de kapotte V-snaar of multiriem altijd vervangen nadat deze kapot is gegaan

Piepen van V-snaar of V-snaar Oplossing

Met die piepende multiriem of V-snaar wil je het probleem natuurlijk oplossen! Het feit dat uw auto piept bij het starten of wegrijden is vervelend en een slippende V-snaar kan ervoor zorgen dat deze uiteindelijk kapot gaat en u de auto niet meer kunt starten. Gelukkig zijn er manieren om een ​​piepende multiriem of V-snaar te repareren. De beste manier is om het onderdeel gewoon te vervangen. Dit kunt u zelf doen, maar het is gemakkelijker om dit uit te besteden. Als je net langs de dealer of garage rijdt, ben je waarschijnlijk zo’n negentig euro kwijt. Los je het probleem met je piepende multiriem of V-snaar liever zelf op? Dit is mogelijk, mits uw auto een V-snaar heeft. Het vervangen van een multiriem is moeilijker en kan daarom beter worden uitbesteed.

Om de V-snaar zelf te vervangen, maakt u de dynamo los en schuift u deze iets naar achteren. Dit zal meer nadruk leggen op het onderdeel. Hierdoor is het mogelijk om de oude V-snaar te verwijderen en een nieuwe te plaatsen. Daarna leg je de dynamo terug zoals hij was en draai je hem weer vast. Het piepende geluid in uw auto is nu verholpen! Mensen op internet beschrijven ook andere oplossingen, zoals het aanbrengen van kaarsvet op de V-snaar. Deze oplossing is echter tijdelijk en kan gevaarlijk zijn omdat de motor moet aanstaan. We raden dit niet aan, tenzij je echt op zoek bent naar een snelle, korte termijn oplossing.

Piepende remmen auto

Komt het piepende geluid in uw auto uit de wielkast van het voertuig? Dan zijn het waarschijnlijk de remmen die piepen. Hieronder volgt meer informatie over de situaties waarin dit kan voorkomen.

Remmen Piepen bij zacht remmen

Als de remmen alleen piepen bij zacht remmen, is er waarschijnlijk een veel voorkomende aandoening. Dit kan kleine, maar ook grote gevolgen hebben. Om erachter te komen, is het belangrijk om erachter te komen waar het probleem precies zit.

Het kan zo simpel zijn als een steentje dat tussen de remblokken en de remschijven van de auto wordt geplakt. U kunt dit eraf halen door de auto een tijdje achteruit te rijden. Maar vuil op dezelfde plek kan er ook voor zorgen dat uw auto piept. Dit is vaak moeilijk te verwijderen. Bovendien kan slijtage van de remschijven ervoor zorgen dat de remmen van de auto gaan piepen. Dit blijkt vaak de oorzaak te zijn van piepende remmen. Rijden met versleten remmen kan gevaarlijk zijn. Het is daarom aan te raden deze zo snel mogelijk te vervangen. Roest op de remschijven kan ook een piepend geluid veroorzaken. Dit moet worden opgelost door geleidelijk wat dieper te remmen. Door de botsing van de remblokken en remschijf maak je als het ware het materiaal schoon. Kies een veilige plek om deze oplossing te implementeren.

Fouten in de montage of verkeerd geplaatste vulplaatjes kunnen er echter ook voor zorgen dat de auto piept tijdens het remmen. Kunt u het probleem niet zelfstandig oplossen of twijfelt u over wat het probleem zou kunnen zijn? Dan is het raadzaam om een ​​deskundige in te schakelen, zoals een garage of autodealer

Remmen piepen tijdens het rijden

Als uw remmen piepen tijdens het rijden, is er iets mis. Dit betekent dat de remmen slippen. Naast dat dit leidt tot lawaai, meer brandstofverbruik en slijtage, levert het ook problemen op. Hoe langer je blijft rijden, hoe erger de situatie wordt. Daarom is het zeker aan te raden om naar een garage of uw dealer te rijden en hen te vragen naar de remmen te kijken.

Piepende trommelrem

Een piepende trommelrem is zeker niet leuk. In de praktijk zie je vaak dat slecht contact tussen bepaalde onderdelen ervoor zorgt dat de trommelrem gaat piepen. Het is verstandig om hier vroeg te zijn en de rem te laten controleren. Indien nodig kan de rem dan worden gerepareerd. Hierdoor weet je in ieder geval zeker waarom de trommelrem piept!

Zijn piepende remmen in uw auto gevaarlijk?

zijn Er zijn veel oorzaken waardoor de remmen van een auto kunnen piepen. Het kan zijn dat de rem piept van iets kleins, maar ook van iets groters. Afhankelijk van de oorzaak kunt u blijven rijden of is het verstandiger om bij een garage te stoppen. Als u het niet zeker weet, kunt u beter uw remmen laten controleren. Zo weet je zeker waarom je rem piept en of hij goed is of niet. piepende auto remmen Parkeersensor of achteruitrijsensor Blijft piepen Een parkeersensor of achteruitrijsensor die blijft piepen kan al snel erg vervelend worden. Hiervoor zijn enkele aannemelijke oorzaken. Ten eerste kan er iets in uw auto zijn dat het oppikken van de sensor in de weg staat. Zo kan de trekhaak of kentekenplaathouder ervoor zorgen dat de parkeersensor constant blijft piepen. Dit is echter vaak niet het geval als het probleem uit de lucht komt vallen.

Een tweede mogelijkheid zou dan ook kunnen zijn dat één van de parkeersensoren kapot gegaan is. Een kapotte sensor kan ertoe leiden dat de achteruitrijsensor telkens blijft piepen. In dit geval is het verstandig om de garage in te schakelen. Zij kunnen voor je uitvogelen welke sensor kapot is en hoe dit gemaakt kan worden.

Ruitenwissers Piepen

Piepende ruitenwissers kunnen erg vervelend zijn. Het maakt het in ieder geval niet prettiger om door de regen te rijden. Dit piepende geluid kan verschillende oorzaken hebben. Probeer deze te identificeren voordat u een oplossing toepast. Denk je dat de auto een piepend geluid maakt omdat de ruitenwissers vuil zijn? Dat kan je zeker. Vuil tussen de wisser en de voorruit kan de wrijving vergroten. Deze wrijving resulteert dan in piepende ruitenwissers. Dit is eenvoudig op te lossen door de ruitenwissers en rubbers apart schoon te maken. Veeg hiervoor de wissers af met warm zeepsop en droog ze af met een doek. Maak vervolgens de rubbers schoon door ze met wat alcohol te besprenkelen. Veeg vervolgens de mesjes af en doe hetzelfde met wat glasreiniger. Als vuil inderdaad de oorzaak is, stoppen de wissers daarna met piepen.

Weet u dat de ruitenwissers niet goed zijn afgesteld en daardoor een piepend geluid maken? Het is zeker mogelijk. Probeer in dat geval ze correct aan te passen en kijk of de pieptoon verdwijnt. Maar ouderdom kan er ook voor zorgen dat de ruitenwissers piepen. Het rubber van de wisserbladen kan na verloop van tijd harder worden en zo tot een piepend geluid leiden. In dit geval is het verstandig om de oude wissers gewoon te vervangen door nieuwe. Hieronder heb ik een relatief goedkope ruitenwisser bijgevoegd met goede recensies. Deze zouden het probleem moeten oplossen!

Roos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top