18 Oplossingen en tips om t jouw hond weer te laten eten

18 Oplossingen en tips om t jouw hond weer te laten eten

Laat jouw hond zijn brokken staan? Van e een op de andere dag eet jouw hond niks meer. Wat kan je hier aan doen? Soms willen de honden alleen koekjes eten, maar laten ze de brokken links liggen. Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn hond. Je wilt jouw hond weer aan het eten hebben. Hieronder staan verschillende oplossingen en oorzaken. Hopelijk helpt dit voor jouw hond. 

Wat eet een hond gemiddeld?

Het verschilt natuurlijk per hond, per leeftijd en per gewicht hoeveel een hond eet. Er zijn wel gemiddelde hoeveelheden voor het voedingspatroon van een hond. 

Een pup moet zo’n vier keer per dag een maaltijd te consumeren. Dit aantal wordt wanneer de hond ongeveer 3 tot 8 maanden oud is verminderd naar zo’n drie maaltijden op een dag. Volwassen honden horen ongeveer één tot twee keer op een dag gevoed te worden.

De hoeveelheid brokken die een hond per maaltijd eet, is afhankelijk van meerdere factoren. Op veel voedselverpakkingen staan enkele richtlijnen vermeld, maar het is verstandig om zelf op basis van de levensstijl van het dier de grootte van de porties aan te passen.

Mijn hond eet niet: verschillende oorzaken

Waarom wil mijn hond niet meer eten? Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan veel voorkomende oorzaken.

De hond heeft geen trek

Het kan gebeuren dat honden geen trek hebben. Dit kan veel oorzaken hebben, dit is bijvoorbeeld het geval als de hond tijdens het uitlaten iets van de grond gegeten heeft of teveel hondenkoekjes heeft gekregen. Soms heeft een hond gewoon teveel gegeten. In dit  geval kan het verstandig zijn om de porties iets kleiner te maken of door minder eten per dag te geven.

Ook honden hebben stress 

Niet alleen mensen hebben last van stress. Honden kunnen ook stress ervaren. Het verschil is alleen dat dit bij honden sneller het geval is dan bij mensen. Dit kan al zijn bij de kleinste veranderingen. Denk hierbij aan zaken als een herinrichting van de woonkamer, een nieuwe huisgenoot of het alleen thuis zijn kunnen ertoe leiden dat de hond zijn bak voer laat staan.

De hond heeft het warm

Het kan heel warm buiten zijn waardoor jouw hond minder eetlust heeft. Maar het kan ook in zijn of haar mand te warm zijn. 

brown short coated dog on water during daytime

Jouw hond heeft aandacht tekort

Honden kunnen hun eten ook laten staan om jou als baasje te manipuleren. Wanneer de hond niet wil eten, zal je van nature vaak extra aandacht aan de hond besteden. Dit vindt de hond fijn. Voorkom dit door de hond geen aandacht te geven en zijn voer weg te halen. Probeer het bij de volgende maaltijd opnieuw.

De hond vindt het voer niet meer lekker

Soms ben jij je eten ook zat en het liefste heb je elke dag wat anders. Dit kunnen honden ook hebben. Sommige honden willen hun gewone brokken niet meer eten omdat het voer gaat tegenstaan. Soms is de overstap naar een ander merk voer genoeg om de hond weer te laten eten. 

black and brown long coated small dog lying on green and yellow ball

De hond is ziek

Als een hond ziek is, heeft hij vaak geen zin om te eten. Je kan doorgaans aan het gedrag van de hond aflezen of hij niet lekker is, bijvoorbeeld als hij moet braken of veel drinkt. Het kan ook zijn dat jouw hond pijn in zijn bek heeft en dus niet wilt eten om pijn te voorkomen. De hond toont vaak symptomen van ziekte wanneer dit het geval is. Door verschillende plekken van het lichaam van de hond aan te raken en naar zijn reactie te kijken, kun je peilen waar hij pijn heeft.

Hoe zorg ik dat mijn hond weer trek krijgt? 

Honden kunnen dagen tot soms wel weken zonder voedsel. Ondanks dat, kan het verstandig zijn om in te grijpen als je hond plotseling niet meer eet. Er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je kan proberen om de eetlust van je hond op te wekken.

Het aanschaffen van een kauwartikel zoals vuile pens, geperst been of roll sticks wil nog weleens helpen om de eetlust van de hond te bevorderen. Bovendien is het langdurige kauwen goed voor het gebit van het dier.

De geur van voedsel kan soms wonderen doen bij het opwekken van de eetlust van honden. Door warm water over de brokken van de hond te gieten, zal een voor de hond smakelijke geur zich door je huis verplaatsen. De papperige brokken zullen daarnaast voor de hond iets anders overkomen dan de gewoonlijke droge hap.

Het komt soms voor dat honden nog wel interesse hebben in de koekjes, maar niet in de gewoonlijke maaltijd. Er zijn enkele manieren om er in dit geval voor te zorgen dat de hond toch weer aan de brokken begint.

Hondevoer, Hond Brokjes

Mijn hond eet niet maar drinkt wel

 Dit is een veel voorkomende ziekte bij honden. De reden kan meestal worden afgeleid uit het gedrag van de hond. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden wanneer de hond niet eet. Bekijk eerst de andere tips in deze blog en probeer ze eventueel uit.

Mijn hond eet niet (minder dan 24 uur), maar drinkt wel

Mijn hond eet een korte tijd niet (minder dan 24 uur), maar drinkt wel water Als de hond maar een mens is en er gelukkig uitziet maar niet eet, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Let op gedrag en kijk of het verlies van eetlust aanhoudt. Voor puppy’s is het echter verstandig om direct contact op te nemen met de dierenarts. Als het gedrag van de hond anders is dan normaal en bepaalde symptomen vertoont, kan het mis zijn. Denk bijvoorbeeld aan symptomen zoals onaangename ademhaling, zwaar drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Bij twijfel kan het helpen om contact op te nemen met een dierenarts.

Hondevoer, Hond Bot, Kleurrijke, Eten

Mijn hond eet niet voor een lange tijd (24+ uur), maar drinkt wel

Wanneer een hond gedurende een langere tijd niet wil eten, kan er sprake zijn van een medisch probleem. Jouw hond kan ziek zijn en niet meer willen eten. Het is in dit geval verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Hou eventuele andere symptomen die de hond heeft in de gaten. De dierenarts kan deze gebruiken om de oorzaak van de verminderde eetlust te vinden. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel water drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. 

Mijn hond eet niet goed: tips voor specifieke leeftijdsgroepen 

In sommige gevallen kunnen honden die niet willen eten meer urgent zijn dan in andere gevallen. Meestal hangt dit af van de leeftijd van het dier. Hier zijn enkele specifieke tips op basis van de leeftijdscategorie waarin uw hond zich bevindt. 

Mijn puppy wil niet eten 

Als de pup slecht eet of niet wil eten, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Het is belangrijk dat de pups goed eten, want ze groeien nog steeds snel. Als de pup naast verminderde eetlust ook vreemde symptomen vertoont, zoals braken of diarree, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Als het gedrag van de pup normaal is, kunt u langer wachten.

Bel bij twijfel onmiddellijk aan. Als u net thuis een puppy heeft grootgebracht, kan het zijn dat het dier niet tevreden is met ander voer. Probeer daarom de puppy’s op dezelfde manier te voeden als de vorige eigenaar.

Mijn volwassen hond wil niet eten 

Een volwassen hond kan een paar dagen of zelfs weken niet eten. Als uw volwassen gezonde hond niet wil eten, kunt u hem één keer per dag bekijken. Raadpleeg de vorige inhoud van deze blog voor meer specifieke informatie. 

Mijn oude hond wil niet eten 

Oude honden hebben een grotere kans om ziek te worden. Deze ziekten kunnen ertoe leiden dat oudere honden stoppen met eten. Een voorbeeld hiervan zijn gebitsproblemen, dus honden zijn niet langer geïnteresseerd in knobbels. Nierproblemen (vaker voor bij oudere honden) kunnen ook de oorzaak zijn. Net als een volwassen hond kun je hem overdag bekijken als de oude hond stopt met eten. Als de hond de eetlust niet verliest, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Mijn hond krijgt niks meer binnen

Een hond kan wel weken zonder te eten. Dit kunnen allerlei oorzaken hebben, (zie hierboven). Het drinken van water is echter zeer belangrijk voor de hond. Ze kunnen dan ook niet lang zonder drinken, zeker als het buiten warm is.

Een geval zoals dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is handig om naar de dierenarts te gaan. Zij zullen aan de hand van een onderzoek waarschijnlijk een oorzaak kunnen achterhalen en met diverse tips komen.

Mijn hond is lusteloos en wil niet meer eten

Wanneer een hond een dag zijn maaltijd overslaat, is er meestal geen sprake van een ramp. Dit komt vrij vaak voor. Is jouw hond tegelijkertijd ook erg lusteloos, dan kan er wat aan de hand zijn. Lusteloosheid bij een hond kan lijken op een ziekte. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat de hond niet wil eten. Hou deze situatie in de gaten. Wanneer deze symptomen aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Let bij puppy’s extra op en ga naar de dierenarts. 

Roos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top